Reklama
twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?

|
selectedselectedselected
Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej? | FXMAG INWESTOR
pexels.com
Reklama
Aa
Udostępnij
facebook
twitter
linkedin
wykop

Z danych PONT Info, wynika, że w 2q22 koszty zużycia energii w przetwórstwie spożywczym (firmy o zatr. 50 os. i więcej) zwiększyły się o 87% r/r wskutek wzrostu notowań cen energii elektrycznej i cen gazu. Cena gazu ziemnego (TTF w Holandii) w 3q22, w przeliczeniu na PLN, wzrosła w relacji rocznej 4,3-krotnie, ceny energii elektrycznej (TGE) w analogicznym okresie zanotowały wzrost o 175%. Wygasające kontrakty firm na energię oraz kolejne podwyżki cen na rynku terminowym mogą oznaczać kontynuację wzrostu kosztów w 2023. Projekt ustawy o środkach nadzwyczajnych, wprowadzający maksymalną cenę energii elektrycznej na poziomie 785 zł za MWh dla firm sektora MŚP ograniczy negatywny wpływ podwyżek dla większości podmiotów branży.

Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?  - 1Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?  - 1

Udział kosztów zużycia energii w kosztach ogółem firm spożywczych w 2021 wynosił średnio 1,7%, tj. poniżej średniej w przetwórstwie przemysłowym (2,0%). W 1h22 udział ten zwiększył się o 0,2pp r/r. W 2023 silnie prawdopodobny jest dalszy wzrost, zwłaszcza w obliczu prawdopodobnego złagodzenia wzrostów cen surowców rolnych.

Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?  - 2Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?  - 2

 

Reklama

Zmienność kosztów ogółem w firmach spożywczych w największym stopniu tłumaczona jest zmianami cen surowców rolnych/kosztów surowcowych (por. wykres). W związku z tym, nawet przy kilkukrotnym wzroście kosztów zużycia energii oraz zakładanych podwyżkach płacy minimalnej, nie wyklucza to spadku dynamiki kosztów ogółem firm, w szczególności w 2h23. Mimo to, oceniamy, że w przypadku realizacji takiego scenariusza wzrost kosztów ogółem firm w relacji rocznej będzie co najmniej kilkunastroprocentowy, i cały czas będzie wywierał presję inflacyjną na ceny żywności. O wiele istotniejszym problemem dla branży spożywczej byłyby ewentualne ograniczenia dostaw, w tym niewykluczone niedobory gazu. Do najbardziej energochłonnych branż sektora należy zaliczyć branżę piekarniczą, produkcję skrobi, makaronów, pozostałe przetwórstwo owoców i warzyw (mrożenie) czy też niektóre działy produkcji mleczarskiej (produkcja proszków mlecznych) (por. wykres). Wyższe koszty energii mogą być również relatywnie silnie odczuwalne w niektórych obszarach produkcji pierwotnej, które stanowią istotny udział w dostawach surowców do krajowego przetwórstwa tj. produkcji żywca drobiowego i wieprzowego oraz mleka.

Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?  - 3Wystrzał cen gazu ziemnego. Koszty energii w przetwórstwie mocno wzrosły. Co dalej?  - 3

 

Zwiększone prawdopodobieństwo recesji i tym samym ryzyko spadku dochodów rozporządzalnych konsumentów mogą jednak utrudnić przerzucanie wysokich kosztów energii na odbiorców finalnych. Dotychczas przetwórcom udawało się to skutecznie. Z danych PONT Info wynika, że w 1q22 i 2q22 wyniki finansowe branży spożywczej, mimo wzrostu kosztów odpowiednio o 24% i 49% r/r zwiększyły się o 34% i 69% r/r.

 

 

Reklama

***Materiał pochodzi z raportu Agro Nawigator 3/2022 Analizy Sektorowe, którego pełną zawartość możesz zobaczyć i pobrać klikając w poniższy przycisk:

Pobierz raport

Jesteś dziennikarzem i szukasz pracy? Napisz do nas

Masz lekkie pióro? Interesujesz się gospodarką i finansami? Możliwe, że szukamy właśnie Ciebie.

Zgłoś swoją kandydaturę


PKO Bank Polski - Analizy Rynkowe

PKO Bank Polski - Analizy Rynkowe

PKO Bank Polski jest niekwestionowanym liderem polskiego sektora bankowego. Wg wstępnych danych na koniec 2020 r. jego skonsolidowany zysk netto wyniósł 2,65  mld zł a wartość aktywów 382 mld zł. Bank jest podstawowym dostawcą usług finansowych dla wszystkich segmentów klientów, osiągając najwyższe udziały w rynku oszczędności (18,4 proc.), kredytów (17,6 proc.), w rynku leasingowym (11,2 proc.) oraz w rynku funduszy inwestycyjnych osób fizycznych (22,2 proc.). Posiadając ponad 9,51 mln kart płatniczych, bank jest największym wydawcą kart debetowych i kredytowych w Polsce. Dzięki rozwojowi narzędzi cyfrowych, w tym aplikacji IKO, która na koniec 2020 r. miała ponad 5 mln aktywnych aplikacji, PKO Bank Polski jest najbardziej mobilnym bankiem w Polsce. Silną pozycję Banku wzmacniają spółki Grupy Kapitałowej. Dom Maklerski PKO Banku Polskiego jest liderem pod względem liczby i wartości transakcji IPO i SPO na rynku kapitałowym. 


Reklama
Reklama