Reklama
Kurs euro:  4.33
Kurs dolara:  4.04
Kurs funta:  5.12
Kurs franka:  4.53
Ceny w Polsce:
Inflacja:  2.5%
Stopa NBP:  5.75%
Cena Pb95:  6.57
Cena ON:  6.58
Cena węgla:  1100
Kurs euro:  4.33
Kurs dolara:  4.04
Kurs funta:  5.12
Kurs franka:  4.53
Ceny w Polsce:
Inflacja:  2.5%
Stopa NBP:  5.75%
Cena Pb95:  6.57
Cena ON:  6.58
Cena węgla:  1100

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

dlaczego cena cukru rośnie

Rosnące ceny cukru w sklepach budzą od jakiegoś czasu dość mocne wzburzenie wśród konsumentów. Jednak w przypadku tego towaru zrobiło się ciekawie również na giełdzie. Kontrakty terminowe na cukier są w hossie od października i wygląda na to, że będą dalej piąć się na północ. Tłumaczymy dlaczego.

 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Reklama

 

  • Cena cukru na najwyższym poziomie od 10 lat!
  • Cukier jest wykorzystywany w wielu branżach, nie tylko w „spożywce”.
  • Pojawiają się obawy o podaż cukru m.in. na skutek zamknięcia dwóch wielkich indyjskich fabryk.
  • OPEC+ wywołał wielki popyt na trzcinę cukrową do produkcji biopaliw.

 

W ostatnich tygodniach notowania kontraktów na cukier wydostały się z wielomiesięcznej, męczącej konsolidacji i zmierzają dziarsko na północ. Cena cukru surowego przekroczyła 24 USD/funt, znajdując się na najwyższym poziomie od ponad 10 lat. Skąd ten rajd? I co dalej z notowaniami cukru?

 

Notowania kontraktów na cukier od początku 2019 roku

Reklama

Źródło: tradingcharts.com

 

Cukier jednym z najważniejszych produktów rolnych

Cukier jest wykorzystywany w wielu branżach, całkowicie od siebie niezależnych. Oczywiście o przeznaczeniu spożywczym nie musimy za dużo mówić. Używany jest w cukiernictwie, ale też do konserwowania żywności.

Cukier jest również głównym składnikiem w produkcji alkoholu, który może do życia nie jest nam potrzebny, ale w tym samym procesie stosuje się go do wyrobu produktów kiszonych. Te zaś słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości i powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka.

Jednak cukier to nie tylko produkty, które mają zaspakajać nasz głód, czy pragnienie. Jest on również wykorzystywany w branży medycznej i farmaceutycznej. Zdziwieni? Cukier – niby biała śmierć, a przeznaczony do ratowania życia! A wszystko dlatego, że jest składnikiem wielu leków i preparatów stosowanych, zarówno w szpitalach, jak i w domowym użytku.

Reklama

Jeszcze jedną branżą, w której cukier pełni istotną rolę, jest branża energetyczna. Tak jak już było wspomniane, używany jest do procesu fermentacji, czyli tworzenia alkoholu. W tym przypadku chodzi dalej o ten sam proces, jednak wykorzystywany do wytwarzania bioetanolu, który stosowany jest jako biopaliwo, np. do zasilania pojazdów.

Czytaj także: Cukier - jak inwestować i spekulować na rynku cukru?

 

Indie i Brazylia jako najwięksi producenci cukru

Jak dotąd z produkcji cukru słynęły w pierwszej kolejności Indie, które produkowały około 37 mln ton cukru rocznie, a zaraz za nią Brazylia, z 35 mln ton rocznie. Jednak zapowiadają się zmiany, które są efektem zbiegu zdarzeń, w części zależnych od człowieka, a w części całkowicie naturalnych. Jeżeli więc najwięksi producenci przewidują problemy, to pewne było, że dotrą one i do nas – co właśnie możemy zaobserwować na giełdzie i nie tylko…

 

Najwięksi producenci cukru na świecie

Reklama

Źródło: forexclub.pl

 

Głównym winowajcą El Nino

Zmiany atmosferyczne to jedno ze zjawisk, nad którymi nie jesteśmy w stanie zapanować. A to właśnie z ich powodu nastąpiło nagłe odbicie cen cukru na giełdach. Gdy na Pacyfiku zaczynają zachodzić pewne zmiany, pociągają za sobą falę negatywnych skutków. Mowa oczywiście o El Nino, które wpływa na pogodę na całym świecie i dość ironicznie nazywane jest „cudownym dzieckiem”. Już dwa razy mieliśmy do czynienia z jego potężną siłą, w 2014 i 2018 roku, i kolejny raz widzimy jak zapisuje się w księgach historii.

Zobacz także: Cukrowa hossa trwa w najlepsze. Cena słodkiego surowca bije kolejne rekordy

 

El Nino i jego wpływ globalny

Reklama

Źródło: Internaonal Research Instute for Climate and Society

 

Skoro już jesteśmy świadomi mocy El Nino, możemy łatwo wywnioskować, że odbija się na globalnym przemyśle, a co za tym idzie na giełdzie również. Dzieje się tak, ponieważ tak drastycznie zmienia warunki pogodowe, że zaburza całe ekosystemy. Naprzemiennie występujące powodzie, susze i inne ekstremalne zjawiska pogodowe, doprowadzają do zmniejszenia upraw. Tak się też stało z uprawami cukru.

Ale dlaczego akurat w październiku kurs skoczył do góry?

A dlatego, że właśnie na przełomie września i października, z powodu braku trzciny cukrowej, ograniczono produkcję dwóch cukrowni - w Maharashtrze i Karnatace. Doprowadziło to do ich wcześniejszego zamknięcia i automatycznego obniżenia rocznej produkcji cukru w Indiach. Był to przełomowy moment, kiedy rynek zorientował się, co się dzieje – że mogą pojawić się niedobory cukru.

Zobacz również: Ceny zbóż, prognozy 2023: nowy sezon przyniesie dalszy spadek!

 

A reszta to już gwóźdź do cukrowej trumny

Reklama

Z powodu wspomnianych wyżej problemów z produkcją cukru, Indie zostały poniekąd zmuszone do wprowadzenia ograniczeń eksportowych, a w ich ślady poszły też inne kraje. Ograniczona więc dostępność tego surowca wpłynęła na większe jego pożądanie, a co za tym idzie wyższą jego wartość.

Swoje 5 groszy dołożyła też Francja, wprowadzając nową ustawę, mającą na celu ograniczenie sztucznych nawozów, a mianowicie zakaz stosowania pestycydów neonikotynoidowych. Nic więc dziwnego, że sporo producentów z powodu obaw o częstsze choroby, będą przerzucać się na bezpieczniejsze uprawy.

Kolejny winny, który przyczynił się do napędzenia trendu wzrostowego na kontraktach cukru, to kartel OPEC+. Decyzja o ograniczeniu produkcji ropy wywołała skok popytu na trzcinę cukrową do produkcji biopaliw.

Żeby tego wszystkiego było mało, w piątek wygasł majowy kontrakt na cukier biały. Niektórzy handlowcy, którzy nie otrzymali dostaw z powodów ograniczonej dostępności, zamknęli spore pozycje krótkie. To wygeneruje impuls do kolejnych wzrostów.

Sprawdź także: Prognozy dla cen ropy, gazu i złota – sprawdź co znani polscy analitycy sądzą o przyszłości surowców

 

KOMENTARZE ANALITYKÓW

Ole Hansen, SAXO Bank – SPECJALNIE DLA FXMAG:

Reklama

„Kontrakty terminowe znacznie wzrosły z powodu połączenia częstszych zakupów od funduszy oraz zwiększenia popytu na trzcinę cukrową do produkcji biopaliw po obniżce produkcji OPEC+. Najważniejszym czynnikiem jest ryzyko niższego eksportu z Indii i obawy o produkcję w innych kluczowych krajach uprawy, takich jak Pakistan i Tajlandia. Ponadto, kontrakt terminowy na biały cukier w maju […] doświadczył poważnego short squeezu przed wygaśnięciem umowy w piątek […].

 

Paweł Majtkowski, analityk rynkowy eToro:

„Cukier to najlepiej radzący sobie towar w tym roku (+16%) […]. Jego cena rośnie zarówno na rynku światowym, jak i w Polsce. […] Ceny cukru osiągnęły ostatnio najwyższe poziomy od sześciu lat. Jest to efekt kilku czynników, obniżających światową podaż. […] W Europie, w tym w Polsce, produkcja buraków cukrowych została zaburzona przez wysokie ceny energii. […] A jednocześnie wznowienie popytu zwiększa konsumpcję w USA i Azji, co cały czas podtrzymuje wzrost cen.”

 

Piotr Langner, Wealth Seed:

„Cena cukru surowego przekroczyła 24 USD/funt, znajdując się na najwyższym poziomie od ponad 10 lat. Jeszcze większe wzrosty miały miejsce na rynku cukru białego, co przełożyło się na istotne zwiększenie premii […]. Coraz szersza oferta instrumentów finansowych dostępnych dla przeciętnego inwestora stwarza także możliwość osiągnięcia korzyści płynących ze zmian cen cukru. Jednym z produktów inwestycyjnych, które umożliwiają ekspozycję na rynek cukru są ETF-y, wśród których można znaleźć WisdomTree Sugar. […] Od początku roku instrument osiągnął ponadprzeciętną stopę zwrotu, rosnąc o ponad 25%.

Czytaj również: Cena cukru wzrosła do najwyższych poziomów od ponad 11 lat! Dlaczego? Sprawdź, co ma do powiedzenia znany analityk

Czytaj więcej