Podczas pierwszej fali inflacji żywności w ubiegłym roku globalne ceny kilku kluczowych towarów - takich jak pszenica, olej roślinny i nabiał - wzrosły do bezprecedensowych poziomów. Jednak cukier wyszedł stosunkowo bez szwanku z zawirowań przez prawie cały 2022 rok. W tym roku sytuacja uległa jednak dramatycznej zmianie: ceny kontraktów na cukier na światowych giełdach towarowych są notowane najwyżej od 12 lat.
Ceny cukru na rynku towarowym dynamicznie wzrastały od początku tego roku, osiągając poziomy niespotykane od ponad dekady. Cena kontraktów na cukier na giełdzie ICE wzrosła od początku 2023 roku o 37%. Z kolei od września 2022 roku o około 50%. Natomiast względem okresu przed pandemią, o 80-100%.
Cukier sprzedawany detalicznie w Polsce jest obecnie ponad dwukrotnie droższy niż we wrześniu 2021 roku, a cena za opakowanie 1 kg oscyluje wokół 6 zł już od roku. Wyższe koszty cukru nieuchronnie oznaczają droższe towary na końcu łańcucha dostaw - na półkach supermarketów.
Źródło: dlahandlu.pl
Cukier jest składnikiem niemal każdego przetworzonego produktu spożywczego. Kategorie silnie uzależnione od tego surowca, w tym wyroby cukiernicze i piekarnicze, napoje bezalkoholowe i soki owocowe - również zaliczyły podwyżki cen w ostatnich miesiącach.
“Należy liczyć się z tym, że produkty zawierające