Cukier jeszcze potanieje. Na rynkach cena jest najniższa od 4 lat
Cena cukru spadła do najniższego poziomu od kilku lat. Jednym z powodów jest spora nadwyżka produkcji w Brazylii. Jednak czy niskie ceny mogą zagościć w sklepach na długo?

Cena cukru spadła do najniższego poziomu od kilku lat. Jednym z powodów jest spora nadwyżka produkcji w Brazylii. Jednak czy niskie ceny mogą zagościć w sklepach na długo?
Cena kontraktów terminowych na cukier na amerykańskiej giełdzie spadła do 15,9 centów za funt, a więc najniższego poziomu od czterech lat. Po raz ostatni cukier był notowany na międzynarodowym rynku na takich poziomach... w kwietniu 2021 roku.
Wykres. Cena cukru (USD/LBS)
Źródło: Trading Economics.
Średnia cena 1kg cukru w Polsce w czerwcu wynosi 2,99 PLN. Minimalna znajduje się na poziomie 2,48 PLN, natomiast maksymalna: 3,59 PLN.
Źródło: Dla Handlu.
Eksperci wśród głównych czynników przyczyniających się do załamania cen surowca wymieniają solidną podaż na rynku światowym, umocnienie dolara amerykańskiego oraz osłabiony popyt w krajach importujących.
Unica, brazylijskie stowarzyszenie przemysłu cukrowniczego, odpowiedzialne za ponad 50% całkowitej produkcji etanolu w Brazylii oraz około 60% krajowej produkcji cukru, przekazało, że trwający w ostatnich tygodniach spadek cenowy był jednak spowodowany przede wszystkim wzrostem produkcji cukru.
Zgodnie z danymi w drugiej połowie maja br. wyprodukowano 2,95 mln ton metrycznych cukru, co oznacza wzrost o 8,86% w ujęciu rocznym.
Biorąc pod uwagę, że Brazylia pełni rolę kluczowego dostawcy na rynku globalnym, wzrost wskaźników produkcji przyczynił się do podaży na rynku. Ta z kolei doprowadziła do obaw o nadchodzącą nadwyżkę, a następnie: do spadku cen surowca.
Źródło: „Harvest 2025/2026. Harvest update of South-Central region Bi-weekly Bulletin”, Unica.
Zobacz również: Co czwarty obywatel bierze kredyt na jedzenie. Problem „wymyka się spod kontroli”
Alvean, największa na świecie firma zajmująca się handlem cukrem obniżyła prognozę globalnej nadwyżki surowca na nadchodzący sezon. Eksperci ostrzegli, że optymizm panujący na rynku może nie uwzględniać ryzyk związanych z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi oraz trudnościami w transporcie w Brazylii.
Światowa produkcja cukru, zgodnie z prognozami, w latach 2025-2026 przewyższy popyt o zaledwie 400 tys. ton, co stanowi znaczną korektę w porównaniu do wcześniejszych szacunków na poziomie 1,5 mln ton. Podczas wydarzenia New York Sugar Week firma zapowiedziała, że w sezonie kończącym się we wrześniu 2025 roku prognozowany niedobór cukru może wynieść nawet 5,5 mln ton.
„Jest trochę optymizmu w kwestii produkcji i tego, jak bardzo może się ona odbudować. W ciągu ostatnich siedmiu lat mieliśmy więcej rozczarowań niż pozytywnych niespodzianek”, powiedział Mauro Virgino z Alvean.
Virgino dodał, że z niskich cen cukru korzystali konsumenci w Chinach, którzy w tym sezonie „dość mocno angażują się na rynku”. Ekspert przekazał, że Alvean sprzedał „bardzo dużą ilość” cukru do tego kraju po tym, jak konsumenci powrócili do spożycia cukru po wcześniejszym przejściu na alternatywne substancje słodzące w wyniku wysokich cen w 2023 roku.
Alvean szacuje, że w latach 2025-26 środkowo-południowy region Brazylii ma być odpowiedzialny za wyprodukowanie 40,9 mln ton cukru, choć szacunki mogą spaść nieznacznie do 39,2 mln ton, jeśli plony ucierpią wskutek złej pogody.
Scenariusz bazowy zakłada, że w tym czasie region będzie odpowiedzialny za przetworzenie 593 mln ton trzciny cukrowej, co już stanowi spadek o prawie 5% w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponadto przewidywania mogą zostać obniżone do 575 mln ton po tym, jak plony w kwietniu i maju były uboższe niż oczekiwano, częściowo z powodu suszy.
Firma prognozuje, że ceny cukru utrzymają się w przedziale od 17 do 20 centów za funt, zakładając sprzyjającą pogodę w Azji oraz brazylijską produkcję na poziomie 41,5 mln ton. Wszelkie zakłócenia, takie jak niekorzystne warunki pogodowe czy problemy z produkcją, mogą jednak spowodować wzrost cen do przedziału od 19 do 24 centów za funt, przekazał Alvean.
Źródło: Our World in Data.
Zobacz również: Szefowie koncernów paliwowych biją na alarm. Liczy się każda godzina
Komentarze
Sortuj według: Najistotniejsze
Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy i rozpocznij dyskusję