- Które produkty odnotowały wzrost lub spadek indeksu cen FAO?
- Z czego wynikają zmiany w cenach poszczególnych produktów?
Wzrosty i spadki cen żywności
Indeks cen żywności opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wzrósł do 127,4 pkt. w zeszłym miesiącu z 124,9 pkt. we wrześniu 2024 roku. To najwyższy poziom od 18 miesięcy, podaje FAO.
Największe wzrosty odnotowano w indeksie cen olejów roślinnych, który wzrósł w październiku 2024 roku o 7,4%. Tym samym osiągnął dwuletnie maksimum w wyniku rosnących notowań oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego, napędzanych głównie obawami o produkcję.
Indeks cen cukru FAO wzrósł o 2,6%, co jest wynikiem utrzymujących się obaw o perspektywy produkcji w Brazylii w latach 2024-2025. Kluczowym czynnikiem są także przedłużające się trudne warunki pogodowe, w szczególności susze, które wpływają na plony trzciny cukrowej. Wzrost notowań cukru został także wzmocniony przez rosnące ceny ropy naftowej na rynkach międzynarodowych, co powoduje przesunięcie większej części zasobów trzciny cukrowej do produkcji etanolu. Dodatkowo, osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego częściowo ograniczyło tempo wzrostu cen cukru na rynkach globalnych.
W październiku indeks cen przetworów mlecznych FAO wzrósł o 1,9%, siągając średnio poziom o 21,4% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Na ten wzrost wpłynęły głównie wyższe ceny sera i masła na rynkach międzynarodowych, podczas gdy notowania mleka w proszku wykazały tendencję spadkową.
Indeks cen zbóż FAO wzrósł o 0,9%, co było efektem rosnących cen eksportowych pszenicy i kukurydzy. Na globalne ceny pszenicy wpływały również niekorzystne warunki pogodowe u głównych eksporterów na półkuli północnej, ponowne wprowadzenie nieoficjalnego dolnego limitu cen w Federacji Rosyjskiej, a także rosnące napięcia w regionie Morza Czarnego.
Wzrosły także światowe ceny kukurydzy, częściowo napędzane silnym popytem krajowym i wyzwaniami transportowymi w Brazylii z powodu niskiego poziomu rzek.
Zobacz również: Gorsza żywność dla biedniejszych, lepsza dla bogatych. Ciemna strona wielkich koncernów
Indeks cen ryżu FAO spadł w październiku o 5,6%, odzwierciedlając niższe notowania ryżu indica spowodowane oczekiwaniami zwiększonej konkurencji między eksporterami po zniesieniu przez Indie ograniczeń eksportowych na ryż niełamany.
Wbrew ogólnemu trendowi wzrostu cen żywności, indeks cen mięsa FAO obniżył się o 0,3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Na spadek ten wpłynęły głównie niższe ceny wieprzowiny, spowodowane zwiększonymi wskaźnikami uboju w Europie Zachodniej, przy jednocześnie ograniczonym popycie zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.
Ceny drobiu na świecie odnotowały w październiku niewielki spadek, ceny owiec pozostały na stabilnym poziomie, natomiast ceny bydła wzrosły umiarkowanie, wspierane wzmożonymi zakupami na rynkach międzynarodowych.
Zobacz również: Inflacja w Polsce wystrzeli w 2025. Będzie wyższa niż prognozowano wcześniej?
Komentarze
Sortuj według: Najistotniejsze
Nie ma jeszcze komentarzy. Skomentuj jako pierwszy i rozpocznij dyskusję