Reklama
WIG82 745,58+1,45%
WIG202 436,05+1,72%
EUR / PLN4,31-0,18%
USD / PLN3,99+0,03%
CHF / PLN4,43+0,46%
GBP / PLN5,04+0,07%
EUR / USD1,08-0,22%
DAX18 492,49+0,08%
FT-SE7 952,62+0,26%
CAC 408 205,81+0,01%
DJI39 807,37+0,12%
S&P 5005 254,35+0,11%
ROPA BRENT87,07+1,60%
ROPA WTI82,70+1,20%
ZŁOTO2 232,81+1,87%
SREBRO25,03+1,87%

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

zjazdowa łódź ceny warzyw

OPÓŹNIONE SIEWY WARZYW

Według GUS, wiosenne chłody i deszczowa pogoda oraz przymrozki na koniec kwietnia, opóźniły terminy wysiewów (1-3 tyg. opóźnienie) oraz wschody warzyw gruntowych. Problem chłodnej wiosny występował też w krajach Europy Zachodniej. Wystąpiły opóźnienia m.in. w sadzeniu ziemniaków. Co więcej, powierzchnia upraw ziemniaków w 2021 w krajach UE-4 (Belgia, Francja, Holandia, Niemcy) zmalała o 3-5% r/r, choć głównie wskutek niekorzystnych uwarunkowań w przetwórstwie ziemniaków, związanych z COVID-19.

Produkcja mrożonych warzyw w firmach średnich i dużych wokresie cze’20-kwi’21 zmalała o 3,8% r/r, mimo wzrostu krajowych zbiorów warzyw w 2020 o 4%. Przyczyną był malejący popyt na tę kategorię w sektorze hotelarsko-gastronomicznym. Z uwagi na znaczący udział HoReCa w zagospodarowaniu mrożonek, odnotowany wzrost spożycia warzyw świeżych w gospodarstwach domowych w 2020 o 1,4% (za GUS) oraz większa konsumpcja warzyw marynowanych i konserwowych, na którą wskazuje wzrost ich produkcji o 3,2% r/r (lipiec’20- kwiecień’21), nie zniwelowały negatywnego efektu ograniczeń pandemicznych.

MALEJĄCY EKSPORT MROŻONYCH WARZYW I FRYTEK

Z danych GUS wynika, że eksport warzyw świeżych w pierwszych 3 kwartałach sezonu 2020/21 zmniejszył się o 3,3% r/r. Z uwagi na odbudowę podaży w krajach UE zmniejszyło się zainteresowanie zakupami w Polsce, co w dużym stopniu dotyczyło rynku cebuli świeżej, na którą popyt w sez. 2019/20 był wyjątkowo wysoki. Eksport warzyw mrożonych w okresie lipiec’20-marzec’21 zmalał o 9,9% r/r. Spadki nasilały się podczas drugiej i trzeciej fali zachorowań. Eksport frytek z Polski, także z uwagi na zmniejszony popyt w gastronomii, w analogicznym okresie zmniejszył się o 11% r/r.

SPADKI CEN WARZYW CORAZ MNIEJ WYRAŹNE

Zmniejszony popyt przekładał się na spadki cen warzyw na krajowym rynku. Ceny skupu cebuli świeżej w maju były o 24% niższe r/r wobec -33% r/r w kwietniu. Na koniec sez. istotnie podrożała kapusta i marchew (por. wykres). Ceny ziemniaków, z uwagi na wysoką podaż (wzrost zbiorów w 2020 o blisko 40%) oraz zmniejszony popyt w przetwórstwie w kwietniu były przeciętnie o 14% niższe r/r, choć tempo spadków wyraźnie wyhamowało w stosunku do początku roku (-46% r/r w styczniu) sugerując wyhamowanie spadków cen detalicznych warzyw.

PERSPEKTYWY 2H21

Reklama

Możliwe, że tendencja spadkowa cen wyhamuje w kolejnych miesiącach. Opóźniony siew i wschody warzyw osłabią dynamikę spadków co najmniej do połowy roku. Mniejsze ryzyko suszy rolniczej (wysoka zawartość wody w glebie) może wpływać pozytywnie na plonowanie warzyw gruntowych oraz ziemniaków. Niemniej, spadek powierzchni upraw ziemniaków oraz ożywienie gospodarcze, w tym odmrożenie sektora HoReCa, wzmocnią popyt na frytki i mrożone warzywa w drugiej połowie roku.

Popyt na mrożone warzywa i frytki wciąż jest niski! Czy możliwa jest odbudowa popytu pod wpływem znoszenia restrykcji gospodarczych?  - 1

Popyt na mrożone warzywa i frytki wciąż jest niski! Czy możliwa jest odbudowa popytu pod wpływem znoszenia restrykcji gospodarczych?  - 1

Czytaj więcej