Problem bezpieczeństwa żywnościowego zaczyna być również silniej akcentowany w dyskusjach na szczeblu administracji unijnej. Nie jest wykluczone, że obawy o dostawy żywności oraz wysokie ceny surowców rolnych, a także zagrożenie kryzysem energetycznym, wpłyną częściowo na zmianę priorytetów polityki unijnej, w tym też weryfikacji przyjętych celów w strategiach Zielonego Ładu w rolnictwie, dotyczących m.in. zmniejszenia zużycia nawozów czy też wyłączenia użytków rolnych na cele nieprodukcyjne.
2 marca 2022 podczas spotkania z ministrami rolnictwa krajów UE, unijny Komisarz ds. rolnictwa J. Wojciechowski wskazał na taką możliwość, podkreślając kwestię bezpieczeństwa żywnościowego. Choć późniejsze wypowiedzi F. Timmermansa, dotyczące Zielonego Ładu i utrzymania celów rolnictwa zrównoważonego, studzą oczekiwania istotnych zmian w tym zakresie.
Obawy o bezpieczeństwo żywnościowe powodują, że możemy obserwować zjawisko zwiększonego protekcjonizmu. Część krajów, takich Turcja, Indonezja czy Argentyna (dodatkowe opłaty eksportowe) poczyniły kroki w kierunku zabezpieczenia krajowego rynku i kontroli eksportu. Węgry 6 marca ogłosiły wstrzymanie eksportu zbóż, podobnie zadecydowała wcześniej Mołdawia zawieszając eksport pszenicy do 24 kwietnia. Serbia wstrzymała eksport pszenicy, kukurydzy, mąki i oleju słonecznikowego (za Reuters). Niemniej, skalę dotychczasowych działań można oceniać jako mało znaczącą dla światowego handlu. Zaostrzenia w zakresie eksportu oleju palmowego wprowadzono też w Indonezji. Możliwe jest, w najbliższym okresie część krajów może zdecydować się na podobne rozwiązania.
Nie je