Reklama
WIG79 997,20-0,25%
WIG202 350,87+0,00%
EUR / PLN4,32-0,02%
USD / PLN3,98+0,03%
CHF / PLN4,48-0,10%
GBP / PLN5,06-0,06%
EUR / USD1,09-0,05%
DAX17 932,68-0,02%
FT-SE7 722,60-0,06%
CAC 408 148,14-0,20%
DJI38 790,43+0,20%
S&P 5005 149,42+0,63%
ROPA BRENT86,70-0,24%
ROPA WTI82,58-0,28%
ZŁOTO2 158,32-0,14%
SREBRO25,04+0,04%

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

twitter
youtube
facebook
instagram
linkedin
Reklama
Reklama

Arugula to nowy popcorn - o innowacjach w żywności

Franklin Templeton | 23:51 04 październik 2022

Arugula to nowy popcorn - o innowacjach w żywności | FXMAG INWESTOR
pexels.com
Reklama
Aa
Udostępnij
facebook
twitter
linkedin

Wykarmienie rosnącej populacji światowej wymaga innowacji w zakresie technologii żywnościowych i rolniczych. Musimy ponownie przemyśleć stare paradygmaty i zainwestować w rozwiązania, które nie tylko zwiększą wydajność rolnictwa i wartość odżywczą żywności, ale także zmniejszą negatywny wpływ na planetę. W ramach naszej serii "Obietnica postępu" omówiłem te kwestie z Hanneke Faber, prezesem ds. żywienia w firmie Unilever; Markiem Oshimą, współzałożycielem AeroFarms; Anne Simpson, szefową działu zrównoważonego rozwoju w firmie Franklin Templeton; oraz Patrickiem Vizzone, szefem działu rolno-spożywczego w firmie Franklin Templeton Asia Pacific Alternatives. Oto moje najważniejsze wnioski:

Szeroki wpływ społeczny produkcji żywności. Według Anne, bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z najważniejszych problemów dla globalnego dobrobytu ludzi. Hanneke wspomniała, że przy obecnym tempie wyczerpywania się żyznej gleby, bez większych zmian może nam pozostać tylko 50 lat zbiorów. I Patrick wskazał, że problemy związane z dietą są jazdy 80% kosztów opieki zdrowotnej w Stanach Zjednoczonych, głównie przypisane do systemu żywnościowego zaprojektowanego po II wojnie światowej, aby dostarczyć kalorii gęste i stabilne produkty. Firma Marca zajmuje się tym problemem, uprawiając warzywa bogate w mikroelementy, wykorzystując metody rolnicze oparte na danych i precyzji. Hanneke i Unilever skupiają się na rolnictwie regeneracyjnym - praktykach rolniczych, które poprawiają zdrowie gleby oraz zmniejszają emisje i zużycie wody.

 

Lokalizacja ma kluczowe znaczenie dla poprawy łańcuchów dostaw

Firma AeroFarms buduje pionowe farmy bezpośrednio w społecznościach lokalnych, ograniczając koszty transportu, psucia i odpadów. Według Marca, dają one do 390 razy większą produktywność na stopę kwadratową, przy jednoczesnym zużyciu do 95% mniej wody i braku pestycydów. Konkretnie, tradycyjne pola produkują dwa do trzech zbiorów zieleni liściastej rocznie, w przeciwieństwie do 26 zbiorów w pionowych farmach. Niedawno firma Unilever zdała sobie sprawę, że tylko 27% składników żywności sprzedawanej przez nią w Afryce było uprawianych w tym kraju. Dzięki lokalnemu pozyskiwaniu składników zwiększyli ten odsetek do ponad 60%. Lokalizacja zwiększa odporność łańcucha dostaw, poprawia bezpieczeństwo żywnościowe społeczności i jest często tańsza. Patrick uważa, że jesteśmy świadkami zmiany struktury przepływów handlowych, tak aby były one krótsze, zlokalizowane, bardziej regionalne, mniej ryzykowne i nie opierały się wyłącznie na prognozach kosztów.

Reklama

 

Konieczne jest partnerstwo kapitału prywatnego i publicznego

Patrick potwierdził, że innowacje w produkcji żywności podążają podobną ścieżką inwestycyjną jak inne branże. Jednak w przyszłości rządy, fundacje i fundusze mają do odegrania kluczową rolę, szczególnie w ograniczaniu ryzyka w krajach rozwijających się. Sektory te muszą tworzyć środowiska wspierające w ramach ekosystemu żywnościowego. Anne wspomniała, że potrzebne są jasne środki i standardy, aby inwestorzy mogli podejmować bardziej świadome decyzje dotyczące wpływu firm na środowisko.

Smak I zdrowie są kluczowe. Hanneke wie, że niezwykle ważne jest, aby projektowanie produktów spożywczych wygrywało nie tylko pod względem smaku, ale także korzyści zdrowotnych i zdrowia planety. Marc stosuje podobne podejście do swojej rukoli, która zawiera 100% więcej witaminy C niż odmiany uprawiane na polu. Jej bogaty smak i atrakcyjne opakowanie promują ją jako "nowy popcorn!".

Zrównoważone inwestowanie w żywność to dbanie o ludzi, dbanie o planetę i tworzenie wspólnego dobrobytu poprzez możliwości inwestycyjne, które uwzględniają kapitał naturalny. Ta trifecta prowadzi do możliwości inwestycyjnych, które musimy znaleźć jako powiernicy.

Nota prawna

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

Chcesz, żebyśmy opisali Twoją historię albo zajęli się jakimś problemem?

Masz ciekawy temat? Napisz do nas

Napisz do redakcji


Franklin Templeton

Franklin Templeton

Franklin Templeton to amerykańska międzynarodowa spółka holdingowa, która wraz ze swoimi spółkami zależnymi jest nazywana Franklin Templeton; jest globalną firmą inwestycyjną założoną w Nowym Jorku w 1947 roku jako Franklin Distributors, Inc.


Reklama

Czytaj dalej